Stedenbouwkundig plan
![](https://static.wixstatic.com/media/78f59b_b0c9160da3b94d41b76adb1bc1a19876~mv2.png/v1/crop/x_1016,y_351,w_5222,h_5995/fill/w_462,h_531,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/78f59b_b0c9160da3b94d41b76adb1bc1a19876~mv2.png)
![Ontwerp zonder titel (2).png](https://static.wixstatic.com/media/78f59b_e16b7ba01ff34c3e944aca280fbd170d~mv2.png/v1/crop/x_0,y_0,w_889,h_1268/fill/w_384,h_547,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/Ontwerp%20zonder%20titel%20(2).png)
Dit stedenbouwkundig plan is voortgekomen uit de eerder gemaakte visies voor Lelystad-Haven Oost en het bijbehorende Programma van Eisen. In deze visie hebben een aantal ambities centraal gestaan, die de basis hebben gevormd voor het uiteindelijke plan.
​
Vanuit de visie is er de ambitie opgesteld om veel groen in het plangebied toe te voegen. In de huidige situatie is er vooral veel groen aan de rand van het plangebied te vinden. Op basis van het ‘gouden randje’ principe wordt het aanwezige groen aan de randen het gebied ingetrokken en met elkaar verbonden.
​
Daarnaast is er de ambitie om meer woningen toe te voegen in verschillende woonmilieus. Dit heeft geresulteerd in het opschalen van het aantal woningen tot ruim 1.700 wooneenheden in verschillende woontypologieën en prijsklassen. De woningen die zullen worden toegevoegd, bevinden zich op bijzondere locaties. Zo worden er woningen aan én op het water gerealiseerd en komen er ecologische woningen volledig in het groen te liggen.
​
De bebouwing in de wijk zal bijzondere vormen kennen. Zo worden er honingraad woningen gerealiseerd aan het water, komen er ecowoningen in de vorm van lelies en krijgen rijwoningen kenmerkende accenten. Deze accenten visualiseren de natuur en vloeiende lijnen in de wijk. De materialen van de woningen zullen natuurlijk en duurzaam zijn. Daarbij worden zo veel mogelijk materialen hergebruikt om in te spelen op circulariteit.
​
De openbare ruimte in het gebied wordt ingericht voor langzaam verkeer. Het gemotoriseerde verkeer wordt niet volledig uit het gebied geweerd, maar krijgt minder ruimte in het straatbeeld. Op deze manier wordt wandelen, fietsen en het gebruik van openbaar vervoer gestimuleerd. Om de buurt Lelystad-Haven Oost optimaal te verbinden met de naastgelegen buurt Lelystad-Haven West wordt er een brug voor langzaam verkeer gecreëerd. De straten in het gebied zullen groene oases worden die een aantrekkelijke verblijfsruimte realiseren.
​
Het centrum in het plangebied zal dienen voor de gehele wijk. Hier worden verschillende voorzieningen geclusterd, zodat alles binnen handbereik is voor de bewoners van de wijk. Zowel commerciële als maatschappelijke voorzieningen zullen hier een plaats vinden. Het centrum wordt versterkt door een groene kade met een extra verblijfsruimte op het water. Deze ruimte kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld een markt of ander evenement.
​
Zelfvoorziendheid in de wijk is een belangrijke pijler binnen het plan. Door de aanleg van buurttuinen, een voedselbos en plukroute wordt dit gefaciliteerd. In het centrale wijkpark zal een buurtschuur gerealiseerd worden, waar bewoners materiaal kunnen lenen, dit vanuit het duurzaamheidsaspect. Mensen hoeven niet zelf al het materiaal aan te schaffen, maar kunnen hier gezamenlijk gebruik van maken. Collectieve buurtinitiatieven worden gestimuleerd met het motto ‘Voor de buurt, door de buurt’. Door het vergroenen van de openbare ruimte en het ontwikkelen van speelplaatsen en parken, wordt het collectieve karakter van de buurt versterkt. De buurttuinen dragen hier ook aan bij. Bewoners kunnen zo gezamenlijk hun voedsel verbouwen en elkaar hierbij ondersteunen.